Wędkarza obowiązuje etyka i musi
przestrzegać przepisów, czyli pamiętać o okresach ochronnych i
wymiarach ochronnych niektórych ryb. Szczegóły - na podstronie Ryby
łowione w jeziorze.
Jezioro
na ogół dzieli się na trzy strefy:
- Strefa przybrzeżna (litoral) - rozpościera się od pobrzeża do
gębokości zanikania roślin zakorzenionych i kwiatowych. W litoralu
żyją: wzdręga, płoć, karaś, lin. Żerują leszcz, karp, węgorz. W
okolicach pasa trzcin czai się szczupak. W rejon ten zapuszcza się
okoń.
- Strefa głębinowa (profundal) - tu już nie docierają już promienie
świetlne. To siedliska okazałych leszczy, szczupaków, sandarzy,
węgorzy, karpi. Płoć głębinowa jest duża, od przybrzeżnej różni ją
intensywniej ubarwiona na czerwono płetwa piersiowa. Żeruje także
krąp, podobny do małego leszcza. Lesz jest pokryty śluzem, ma szarą
płetwę piersiową.
- Strefa wody otwartej (pelagial) - ploso jeziora, czyli warstwa
wody od powierzchni do głębokości ok. 5 m. Dobre miejsce połowu
uklei. Często pojawiają się też sieja i sielawa. Tych ryb raczej nie
złowimy na wędkę.
Warto wiedzieć, że są jeziora różnego typu. Nie w każdym występują
wszystkie strefy. Np. jeżeli jest głębokie i cechuje się ubogim
litoralem, mniej liczna jest populacja szczupaka.
Ryby dobrze widzą na odległość ok. 1m, słabiej do 12 m. Ryby
słodkowodne rozróżniają kolory, słabiej barwy, toteż warto barwić
przynęty, eksperymentować z kolorem sztucznych przynęt.
W wodzie głos rozchodzi się 5 razy szybciej niż w powietrzu.
Wędkarskie grzechy główne:
- ciężkie stąpanie po brzegu,
- halaśliwe zarzucanie wędki,
- krzyki na łowisku,
- jaskrawy ubiór wędkarza,
- nieświeża zanęta, przynęta,
- za duży haczyk, za gruby przypon,
- złe zapachy przeniesione z rąk wędkarza na zestaw
wędkarski, np. nikotyna, smary.
Przynęty,
czyli to, co zakładamy na haczyk. Podstawowa lista:
- Rosówki
- zbieramy je wieczorem po rosie, z żyznej ziemi, np. w
ogrodzie, na ścieżkach w lesie, itp. Są bardzo płochliwe,
błyskawicznie wpełzają do swoich norek. Zbierający musi zachować
maksymalną ciszę i oświetlać ziemię bardzo delikatnym światłem.
-
Dżdżownice kopane - w wilgotnej glebie, pod kamieniami,
kłodami, itp.
- Dżdżownice gnojowe -
żwawe, ale delikatne, w stertach obornika, w kompostowniuku
ogrodowym.
- Mady,
czyli białe robaki, larwy muchy. Małe i delikatne. Łatwy sposób
pozyskania: np. matwą rybę na podłożu z trocin kładziemy w miejscu
występowania much. Po kilku dniach pojawią się małe mady. Czekając
na osiągnięcie przez nie większych wymiarów, często zmieniamy
podłoże, żeby larwy utraciły charakterystyczny zapach. Wielu
wędkarzy barwi mady, dodając do podłoża wybrany barwnik, np. żółty.
-
Larwy ochotek - na przełomie wiosny i lata zbieramy je z
dna przy brzegu jeziora. Chowają się w "domkach" przyklejonych do
zatopinych patyków.
- Żywiec - rybki
najczęściej do kilku cm (pamiętamy o wymiarach ochronnych niektórych
gatunków). Pozyskujemy je za pomocą podrywki (usztywnionej ramkami
siatki), którą zarzucamu na dno i szybko unosimy.
- Kawałki ryb - cięte ostrym
nożemy, by posostała łuska.
- Gotowane ziemniaki - byle
nie kleiste, gotowane w skórce. N haczyk zakładamy małe wakałki
wykrojone ostrym nożem.
- Gotowany groch - najlepiej
z ostatniego zbioru. Moczymy w wodzie kilka godzin, gotujemy na
małym ogniu. Woda nie może przestać się gotować, dlatego ubytki
uzupełniamy wrzątkiem.Po godzinie gotowania dodać szczyptę soli.
Gotowe ziarno grochu delikatnie rozgniata się w palcach, nie spada z
haczyka.
- Kukurydza -
przygotowujemy podobnie jak groch. Skuteczna jest także zakupiona w
sklepie kukurydza konserwowa.
- Gotowana pszenica, gotowane żyto
- przygotowujemy podobnie jak groch i kukurydzę.
- Ciasto chlebowe - chleb
obrany ze skórki lekko namoczyć w wodzie z łowiska, dobrze ugnieść.
- Ciasto z kaszy manny - w
np. metalowym kubku zagotować trochę mniej niż ćwierć kubka wody,
dosypywać kaszkę do mocnego zgęstnienia, cały czas mieszając. W
wyjęciu z kubka dobrze ugniatamy. Ciasto można zagęścić mąką.
Atrakcyjność przynęty i zanęty podnoszą dodatki smakowe i zapachowe:
cukier, syrop, miód, anyżek, wanilia, arak, nostrzyk, czosnek.
Zanęta, czyli to, czym
wabimy ryby:
Jako zanętę najczęściej stosujemy to, co jest przynętą: gotowane
ziarna zbóż, kukurydzę, groch, kulki ciasta, ziemniaki, chleb, itd.
Zasady:
- nęcimy tym, na co najczęściej łowi się ryby w danym jeziorze,
- nęcimy systematycznie,
- stosujemy taką ilość zanęty, by nie zakwasić łowiska,
- nęcąc, staramy się nie hałasować.